intro01

Kapsalis 2
Ο ημιμαραθώνιος των Βρυξελλών είναι από τους πιο παλιούς αγώνες στην Δυτική Ευρώπη. Λόγω των ιδιαιτέρων κλιματολογικών, και όχι μονό,συνθηκών η συμμετοχή δρομέων από διαφορετικά μέρη του κόσμου είναι μεγάλη (40.000 δρομείς). Θεωρείται ένας από τους 101 αγώνες που κάθε δρομέας θα πρέπει να κάνει στην διάρκεια της αγωνιστικής του πορείας.

 Φέτος, αφού μιλάμε για έναν αγώνα στο Βέλγιο, ένας από τους αστάθμητους παράγοντες ήταν ο καιρός σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν η ένταση της βροχής όπου κάποιες φορές έπεφτε αρκετά δυνατή. Η θερμοκρασία φυσικά δεν ήταν ανοιξιάτικη καθώς το πρωί ήταν κοντά στους 7oC και έφτασε μέχρι και τους 14oC στο τέλος του αγώνα. Η διαδρομή ήταν αρκετά ιδιαίτερη. Περάσαμε από τα τέσσερα μεγαλύτερα πάρκα της πόλης (συγκαταλέγεται στις πιο πράσινες πόλεις της Ευρώπης), διασχίσαμε το δάσος (Bois de la Cambre, Tervuren Lake) και περάσαμε μέσα από τις μεγαλύτερες λεωφόρους (ArtLois, Luise, Leopold). Η θερμοκρασία και η υγρασία σε συνάρτηση με το πλήθος των δρομέων έκανε των αγώνα αρκετά δύσκολο αλλά οι εναλλαγές των τοπίων και οι διαφορετικές εικόνες μας έδιναν επιπλέον ώθηση έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε την διαδρομή.

Η διαδρομή του αγώνα δεν θεωρείται από τις πιο κλασικές και εύκολες στην Ευρώπη. Έχει ένα κοινό σημείο με τον κλασικό μαραθώνιοτων Αθηνών. Έχει αρκετά διαστήματα με ανηφόρες και κατηφόρες γεγονός που την κάνεια ρκετά δύσκολη και απαιτητική για καλούς χρόνους και ρεκόρ. Γενικά αποφεύγεται από αρχάριους δρομείς λόγω της μεγάλης υψομετρικής εναλλαγής (200 μετρά υψομετρική διαφορά). Υπήρχαν περίπου 20 διαφορετικά σημεία ανηφορικά και κατηφορικά (μέσα σε πάρκα, δάση και τούνελ) ετσι ο ρυθμός δυσκόλευε. Σημείο εκκίνησης των πάρκο Cinquantenaire στην καρδιά των Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής γειτονιάς (Schuman). Οι δρομείς το γνωρίζουν καλά καθώς ο γύρος του πάρκου (χωμάτινος) είναι περίπου 2.5 χλμ. και σημείο συνάντησης για όλους τους λάτρεις του τρεξίματος στις Βρυξέλλες. Η μονή διάφορα με ανάλογους αγώνες στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ότι, ενώ υπήρχε αρκετός κόσμος και μουσικά συγκροτήματα στην διάρκεια της διαδρομής,η ατμόσφαιρα δεν θα χαρακτηριζόταν ως η πιο θερμή για έναν αγώνα ημιμαραθωνίου (οι βόρειοι λαοί δεν θεωρούνται σίγουρα και οι πιο εξωστρεφείς).

KapsalisΟ αγώνας ήταν σίγουρα από τους πιο όμορφους που έχω συμμετάσχει. Παρότι ήταν αγώνας δρόμου σε πόλη, σε ανταμοίβει πλήρως καθώς σε φέρνει πιο κοντά στην φύση, σχεδόν σε κάθε χιλιόμετρο. Ο καιρός ήταν σίγουρα η μεγαλύτερη έκπληξη για τους συμμετέχοντες που δεν ζουν στο Βέλγιο αλλά για τους υπόλοιπους ήταν μια όμορφη ημέρα (φθινοπωρινή) ακριβώς ένα εικοσιτετράωρο πριν το καλοκαίρι.

Ο τερματισμός, όπως και η εκκίνηση, εντυπωσιακός στο πάρκο της Cinquantenaire ακριβώς κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου (πιστή αντιγραφή της Αψίδας του Θριάμβου στα Ηλύσια Πεδία).
Με τον Ορειβατικό Περιηγητικό Όμιλο Πύλης συμμετείχαν φιλικά οι συνάδελφοι και φίλοι μου Mike Croll και Rosado Martin. Επίσης όλοι οι προαναφερόμενοι συμμετέχοντες ενισχύουν το έργο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για την θεραπεία των παιδιών που πάσχουν απόκυστική ίνωση (αγγλ. cysticfibrosis).

Για τον Ορειβατικό Περιηγητικό Όμιλο Πύλης

Καψάλης Απόστολος

Υ.Γ. Ευχαριστούμε για την τεχνική υποστήριξη (φωτογραφίες, υλικό) το άλλο μέλος του ΟΠΟΠ που επίσης ζει στις Βρυξέλλες (Νιαβή Μαργαρίτα)

bank-blood
Ο ΟΠΟΠ διαθέτει μια από τις πιο οργανωμένες τράπεζες αίματος του Ν. Τρικάλων.